♥ Tällä hetkellä 17 151 viinejä vain sinulle! ♥
Henkilökohtainen neuvo!
Turvallinen pakkaus!
Luotettava toimitus!

Chardonnay

(1.631)

Suosittu kaikkialla maailmassa, viljelty kaikkialla maailmassa, parhaan valkoviinin nauttimisen sananlasku: ChardonnayKasvaa kaikkialla, mutta ei kaikkialla hyvin. Jotkut rakastavat sitä, jotkut vihaavat sitä. Chardonnay on oma viinikosmoksensa. Tuskin mitään muuta rypälelajiketta viljellään niin usein vihreästä Burgundista Australian kuumaan aurinkoon kuin Chardonnayta. Hyvällä syyllä ja monien valkoviinikuningattaren fanien iloksi

Mehr erfahren zu Chardonnay
Filter schließen
von bis
Vain tarjoukset  
Erittäin palkittu  
Pikakuljetus mahdollista  
Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!
Aimery Grande Cuvée 1531 Rosé Crémant Brut - Sieur d'Arques
Aimery Grande Cuvée 1531 Rosé Crémant Brut - Sieur d'Arques
Kuohuviini Crémant brut - bruto Ranska Languedoc-Roussillon (FR) Limoux (FR)
TIPP!
Aimery Grande Cuvée 1531 Crémant Brut - Sieur d'Arques
Aimery Grande Cuvée 1531 Crémant Brut - Sieur d'Arques
Kuohuviini Crémant brut - bruto Ranska Languedoc-Roussillon (FR) Limoux (FR)
Goru El Blanco Jumilla DO 2021 - Ego Bodegas
Goru El Blanco Jumilla DO 2021 - Ego Bodegas
Valkoviini kuiva Espanja Murcia (ES) Jumilla DO (ES)
vegaani vegaani
Passivento Bianco Terre Siciliane IGT 2021 - Barone Montalto
Passivento Bianco Terre Siciliane IGT 2021 - Barone Montalto
Valkoviini puolikuiva Italia Sizilien (IT) Terre Siciliane IGT (IT)
Myynnissä
TIPP!
6er Vorteilspaket - Aimery Grande Cuvée 1531 Crémant Brut - Sieur d'Arques
6er Vorteilspaket - Aimery Grande Cuvée 1531 Crémant Brut - Sieur d'Arques
Pinot Chardonnay Brut - Ponte
Pinot Chardonnay Brut - Ponte
Kuohuviini Spumante brut - bruto Italia Venetien (IT)
TIPP!
Dogajolo Toscano Bianco IGT 2021 - Carpineto
Dogajolo Toscano Bianco IGT 2021 - Carpineto
Valkoviini kuiva Italia Toskana (IT) Toscana IGT (IT)
TIPP!
Brezza Bianco Umbria 2022 - Lungarotti
Brezza Bianco Umbria 2022 - Lungarotti
Valkoviini kuiva Italia Umbrien (IT) Umbria IGT (IT)
PIN:OX Weisswein-Cuvée trocken 2021 - Bergdolt-Reif & Nett
PIN:OX Weisswein-Cuvée trocken 2021 - Bergdolt-Reif & Nett
Valkoviini kuiva Saksa Pfalz (DE)
TIPP!
Grohsartig Weißburgunder Chardonnay 2021 - Groh
Grohsartig Weißburgunder Chardonnay 2021 - Groh
Valkoviini kuiva Saksa Rheinhessen (DE) Bechtheim (DE)
TIPP!
Crémant Saphir Saumur Brut 2019 - Bouvet Ladubay
Crémant Saphir Saumur Brut 2019 - Bouvet Ladubay
Kuohuviini Crémant brut - bruto Ranska Val de Loire (FR) Saumur (FR)
Kaufe 6, spare 3 %!
orgaaninen orgaaninen
vegaani vegaani
Myynnissä
TIPP!
Chardonnay trocken - Hans Baer Chardonnay trocken - Hans Baer
Valkoviini kuiva Saksa Rheinhessen (DE)
Wildschwein Chardonnay 2021 - Tussock Jumper
Wildschwein Chardonnay 2021 - Tussock Jumper
Valkoviini kuiva Ranska
Collection 242 Champagner - Champagne Louis Roederer
Collection 242 Champagner - Champagne Louis Roederer
Kuohuviini Champagner brut - bruto Ranska Champagne (FR)
Chardonnay Altkirch 2022 - Kellerei Schreckbichl
Chardonnay Altkirch 2022 - Kellerei Schreckbichl
Valkoviini kuiva Italia Trentino-Alto Adige (IT)
White Gold Prosecco Spumante DOC - Bottega
White Gold Prosecco Spumante DOC - Bottega
Kuohuviini Prosecco Spumante Italia Venetien (IT) Prosecco DOC (IT)
Myynnissä
3er Vorteils-Weinpaket - Goru El Blanco - Ego Bodegas
3er Vorteils-Weinpaket - Goru El Blanco - Ego Bodegas
Côté Est Blanc 2021 - Domaine Lafage
Côté Est Blanc 2021 - Domaine Lafage
Valkoviini kuiva Ranska Languedoc-Roussillon (FR)
Les Vignes de Madame Chardonnay 2021 - Domaine de la Baume
Les Vignes de Madame Chardonnay 2021 - Domaine de la Baume
Valkoviini kuiva Ranska Languedoc-Roussillon (FR) Coteaux du Languedoc (FR)
Kaufe 6, spare 3 %!
La Fuga Contessa Entellina Sicilia DOC 2021 - Donnafugata
La Fuga Contessa Entellina Sicilia DOC 2021 - Donnafugata
Valkoviini kuiva Italia Sizilien (IT)
Chardonnay 2020 - Canyon Road
Chardonnay 2020 - Canyon Road
Valkoviini puolikuiva Yhdysvallat Kalifornien (US)
Myynnissä
1 von 55

Se, mitä jotkut kutsuvat Chardonnayn heikkoudeksi, on itse asiassa sen vahvuus. Tästä jalosta rypälelajikkeesta valmistettu viini on raikas ja raikas, mutta myös neutraalin makuinen. Mutta heti kun rypäleet saapuvat viinitilojen kellareihin, chardonnay avaa viinintekijälle leikkikentän, jossa hän voi antaa viinille oman kädenjälkensä. Terroir heijastuu selvästi myös vaaleaan pukuun, joten on todellinen siunaus, että Chardonnay on löytänyt kodin kaikkialla maailmassa.

Chardonnay-viini - elyysiläinen kokemus

Vain harvat tuntevat paikan, mutta koko maailma tuntee viinin. Chardonnay on sopeutuvainen - olipa kyse sitten maaperästä tai mausta. Chardonnay on mukana kaikkialla, missä valmistetaan valkoviiniä. Viinintekijät ja asiantuntijat rakastavat rypälettä sen omalaatuisuuden vuoksi. Hyvä maku yhdistettynä paikallisiin vaikutteisiin. Viini joka päivään ja jokaiseen tilaisuuteen. Jalo rypäle, joka ei kaipaa suurta esittelyä. Niin maukas ja virkistävä kuin Chardonnay onkin, teemme sen silti. Aika on kypsä, linnut laulavat, aurinko paistaa, Chardonnay on jäähdytetty. Osoitteessa VINELLO  - viinikauppa kuninkaallisesti nautittaville Chardonnay kaikkialta maailmasta.

Alkuperä & historia

Chardonnay on saanut nimensä pienestä Chardonnayn kylästä, joka sijaitsee Mâconin kaupungin lähellä Burgundissa. Tai päinvastoin? Asiantuntijat kiistelevät tästä vielä tänäkin päivänä, mutta vain yksi asia on selvä: Chardonnay on Gouais Blancin (Heunisch) ja Pinot'n risteytys ja siten kotoisin Burgundista. DNA-tutkimukset ovat osoittaneet tämän. Yhtä selvää on, että Chardonnay menestyy lähes kaikilla maaperillä. Rypälelajike levisi nopeasti kaikkialle Ranskaan - eikä vähiten keisarillisen asetuksen ansiosta. Kaarle Suuri edisti viininviljelyä, ja benediktiini- ja sisarismunkit tekivät chardonnaysta suosittua kaikkialla Euroopassa. Hallittavissa oleva vaivannäkö yhdistettynä hyviin satoihin teki jalosta rypälelajikkeesta pian suositun viininviljelijöiden keskuudessa ympäri maailmaa, joten nykyään Chardonnay on valkoviinin ruumiillistuma Amerikasta Etelä-Afrikkaan ja Uuteen-Seelantiin. 

Legendan mukaan Kaarle Suuren vaimo edisti valkoisten rypälelajikkeiden viljelyä. Hänen mielestään jatkuvat punaviinitahrat hänen miehensä suuressa valkoisessa parrassa olivat sopimattomia ja epämiellyttäviä. Pian alettiin viljellä lukuisia viinitarhoja, joilla viljellään valkoisia rypälelajikkeita à la Chardonnay ja Aligoté. Corton-Charlemagnen viinitarha on edelleen todiste fransmannin keisarin ja Euroopan viininviljelyn välisistä läheisistä siteistä.

Chardonnay-viinit - vapaus juoda

Jokainen, joka juo tiensä läpi maailman, ei voi välttyä maistamasta raikasta ja hedelmäistä Chardonnayta. Olipa kyseessä valkoviini, jälkiruokaviini, samppanja, kuohuviini, Metodo Classico tai Spumante - aromaattiset ja mineraaliset viinit loistavat lasissa. Viininviljelijät eri puolilta maailmaa tuovat jatkuvasti uusia luomuksia markkinoille, päihittävät toisinaan toisensa ja kokeilevat liiankin hellästi kevyttä chardonnayta, joka voi ilmaista itseään neljällä eri tavalla. Maaperällä on suuri merkitys siihen, millaisena viini myöhemmin näyttäytyy. Chardonnayta kasvaa lähes kaikkialla: Ranskassa, Yhdysvalloissa, Argentiinassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Italiassa, Itävallassa, Espanjassa, Etelä-Afrikassa, Saksassa, siellä täällä ja täällä. Niin kauan kuin maaperä on syvällä ja pinta lämmin, melko vankka Chardonnay-rypäle viihtyy viinitarhoilla. Ja tulkitsee itseään jatkuvasti uudelleen.

Tulkinnanvapaus - Chardonnayn maku

Chardonnay-viinissä on korkea uutepitoisuus ja siten täyteläinen, usein pehmeä runko. Suhteellisen neutraalia aromia voidaan laajentaa eri suuntiin viinintekijän lukuisilla toimenpiteillä. Kun rypäleet eivät ole kovin kypsiä, viini maistuu kuitenkin ohuelta ja ruohomaiselta. Täysin kypsistä rypäleistä syntyy raikkaan hedelmäisiä viinejä, joissa on hedelmien ja kukkien, usein myös yrttien ja mineraalien vivahteita. Chardonnay on yksi niistä viineistä, joiden alkoholipitoisuus on rehevä, alkaen 13 tilavuusprosentista. Riippuen siitä, onko viini kypsytetty ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä tai barrique-tynnyreissä tai onko käytetty malolaktista käymistä, Chardonnay yhdistää lukuisia aromeja, kuten vadelmaa, omenaa, hasselpähkinää, marsipaania, vaniljaa, persikkaa, tomaattia, tupakkaa ja teetä. Jokaiselle löytyy jotakin. Viini saa myös mielellään monimutkaisen profiilin, joka kehittyy erityisesti pidemmän varastoinnin jälkeen. Tähän sopivat kuitenkin vain parhaat Chardonnay-viinit. Kaiken kaikkiaan tämä helposti lähestyttävä valkoviini vakuuttaa monella tavalla ja ylittää helposti muut Burgundin valkoviinilajikkeet. 

Chardonnay Fun Facts

  • Vuosikausia oletettiin, että Chardonnay on peräisin Lähi-idästä, kunnes DNA-tutkimus osoitti, että Chardonnay on Heunischin ja Pinot'n mutaatio ja siten peräisin Ranskasta
  • ABC: Anything but Chardonnay - Liian paljon halpaa viiniä ja liiallista ylituotantoa ovat tahranneet Chardonnayn valkoisen liivin, joten monet välttelevät kyseistä viiniä. Onneksi laatu on parantunut huomattavasti maailmanlaajuisesti.
  • Jalkapalloilijan vaimot -televisiosarjasta tutun Chardonnay Lane-Pascoe -hahmon suosion ansiosta vuonna 2002 syntyi 65 lasta, joilla oli tämä nimi - edellisenä vuonna nimiä oli 0 kappaletta.
  • Chardonnay tarkoittaa ohdakkeen paikkaa/paikkaa, jossa on paljon ohdakkeita
  • Vaikka Chardonnay on hyväksytty vasta vuonna 1991, sitä on viljelty aurinkoisessa Badenissa jo 1950-luvulta lähtien, vaikkakin virheellisesti nimellä Weißburgunder.

Luonnollinen lahjakkuus - Chardonnayn alkuperä

Chardonnay on Burgundin viiniköynnösten seassa kehittyneiden Heunisch- ja Pinot-rypäleiden luonnollinen risteytys. Se on saanut nimensä Chardonnayn pienestä ja ohdakkeesta rikkaasta kunnasta, josta kovia juovia munkkeja levisi rypälelajike koko Eurooppaan. Suhteellisen helppo viljely, mahdollisuus vaikuttaa suuresti makuun viinikellarissa ja erinomainen aromi tekivät viinimaailman uteliaaksi. Pian huomattiin, että chardonnayta voidaan viljellä lähes missä tahansa. Nykyään chardonnay-valkoviiniä löytyy maailman joka kolkasta. Sitä viljellään maailmanlaajuisesti yli 200 000 hehtaaria. Lisäksi jokainen viininviljelijä valmistaa Chardonnaynsa joko kuivana, puolikuivana, makeana, jalosti makeana, extra brutina, brutina tai dry-sec. Monipuolinen, monipuolinen ja ikuinen ei riitä kuvaamaan parhaita Chardonnay-valkoviiniä - miksi siis Queen of White Wine? Valkoviinijumalatar on sopivampi.

Maat, joissa Chardonnay kasvaa ja menestyy

Chardonnay on yksi maailman laajimmin viljellyistä rypälelajikkeista, ja sitä löytyy siksi kaikista viinintuottajamaista, niin suurista kuin pienistäkin. Ranskalla on suurin viinitarhakanta, yli 47 000 hehtaaria viinitarhoja, erityisesti maailmankuuluilla Côte de Beaunen, Mâconin ja Chablisin alueilla Burgundissa. Muita merkittäviä viljelyalueita ovat Champagne ja Languedoc-Roussillon.

Yhdysvalloissa on 41 000 hehtaaria maata, ja se on omistettu Chardonnaylle. Erityisesti Kaliforniassa saavutetaan erinomaisia tuloksia, ja se päihittää jopa ranskalaiset monissa sokkomaisteluissa. Oregonissa ja Washingtonissa on huomattavasti vähemmän viljelyalaa kuin Kaliforniassa, mutta vaatimaton rypälelajike viihtyy tässäkin maassa erinomaisesti. 

Australia herättää kerta toisensa jälkeen huomiota myös palkintoseremonioissa. Aussealaiset kulkevat omaa tietään ja esittelevät maailmalle Chardonnayta viljelevien noin 21 000 hehtaarin ennennäkemättömän potentiaalin.

Italiassa chardonnayta viljellään noin 19 000 hehtaarilla, pääasiassa Friuli-Venezia Giuliassa ja Trentino Alto-Adigessa maan pohjoisosassa. Chile seuraa noin 11 000 hehtaarilla. Muita mainitsemisen arvoisia maita, joissa on Chardonnay-viinitarhoja, ovat Espanja (7 000 ha), Etelä-Afrikka (7 000 ha), Argentiina (6 000 ha), Kiina (6 000 ha) sekä Moldova, Israel, Georgia, Unkari, Saksa, Bulgaria, Venäjä, Uusi-Seelanti, Itävalta, Argentiina, Romania, Ukraina, Kanada, Serbia ja Montenegro.

Chardonnayn viininviljelyala kasvaa ja kasvaa koko ajan. Jotkut saattavat ihmetellä, miksi vakiintuneissa viinimaissa, kuten Saksassa ja Itävallassa, viljellään kuitenkin vain muutamia hehtaareja chardonnayta. Syy on yksinkertainen: rypälelajike hyväksyttiin vasta muutama vuosi sitten. Saksassa vuonna 1991 ja Itävallassa vasta vuonna 1999, mutta molemmissa maissa viininviljelyala on kasvanut siitä lähtien. 

Tärkein viljelyalue on Ranska, jossa on yli 47 000 hehtaaria viinitarhoja pelkästään Chardonnayn viljelyä varten. Chardonnayn viljelyala Saksassa on kasvanut joka vuosi sen jälkeen, kun se hyväksyttiin vuonna 1991. Chardonnayta viljellään lähes kaikkialla maailmassa, ja se on maailmanlaajuisen viljelyalan osalta Tempranillon ja Syrahin joukossa viidennellä sijalla. Se on eniten viljeltyjen valkoisten rypälelajikkeiden joukossa toisena Airénin jälkeen. Airénia käytetään Espanjassa pääasiassa brandyn valmistukseen. 

Chardonnay-rypäleeseen liittyvät erityisalueet

Burgundi (Chablis, Mâcon, Côte de Beaune)

Kaikki Burgundin suuret valkoviinit liittyvät läheisesti Chardonnayyn. Tämän viinialueen rajojen sisällä on maailmankuuluja nimityksiä, jotka ovat käynnistäneet Chardonnayn menestyksen. Côte de Beaune esittelee viinejä Montrachet'n, Meursault'n ja Aloxe-Cortonin kuntien huippupaikoilta. Montrachet'n viini on yksi halutuimmista - ja siksi myös yksi kalleimmista. Vain valkoiset rypälelajikkeet kasvavat kalkkikivellä, jonka maaperä on syvä, ja se on täydellistä. Vain 8 hehtaarilla tuotetaan ainutlaatuisia Chardonnayt, joihin kaikki muut eivät yllä.

Hieman etelämpänä Mâconista, pienestä gallialaisesta kylästä nimeltä Chardonnay, tulevat tyypilliset ranskalaisittain raikkaat chardonnay-viiinit, kuten ne tunnetaan. Kevyt, mutkaton ja selvästi terroirin leimaama.

Chablis, joka sijaitsee Burgundin pohjoisosassa, on sen sijaan oma maailmansa. Kunta ja sitä ympäröivät kalkkipitoiset Grand Cru -viinitarhat ovat luultavasti vastuussa Chardonnayn maailmanlaajuisesta suosiosta kuin mikään muu. Jonkin aikaa Chablis'ta pidettiin jopa valkoviinin synonyyminä, minkä vuoksi lukuisia eri rypälelajikkeita markkinoitiin ulkomailla tämän kauniin nimen alla. Mutta Chablis on olemassa vain täällä, Burgundin pohjoisosassa, eikä missään muualla. Jotta Chablis'n valkoviiniä voidaan kutsua Chablis'ksi, se on valmistettava puhtaasti paikallisilta viinitarhoilta peräisin olevasta Chardonnaysta.

Samppanja

Samppanjaa ei tarvitse esitellä. Ulkoisesti se huokuu ylellisyyttä, mutta meille tärkeintä ovat sisäiset arvot, ne, jotka muodostavat kuohuvan nautinnon. Ja se on Chardonnay. Valkoviini on yksi harvoista sallituista lajikkeista, ja sillä on johtava asema punaviinilajikkeiden Pinot Noir ja Pinot Meunier rinnalla. Côte de Blancsin alueella valmistetaan puhtaita Chardonnay-samppanjoja, Blancs de Blancs -viiniä.

Languedoc (Limoux)

Koska viinitarhojen pinta-ala on suurempi kuin koko Saksan, ei ole yllättävää, että aurinkoisessa Languedocissa on tilaa myös chardonnaylle. Erityisesti Limoux'n viljelyalue ja Crémant de Limoux hyötyvät savi- ja kalkkikivipohjaisen maaperän ansiosta löysästä ja kevyestä chardonnaysta.

Kalifornia (Sonoman, Napan ja Montereyn piirikunnat)

Vuonna 1976 järjestetty sokkotasting auttoi kalifornialaisen Chardonnayn nousuun. Kalifornian Napa Valleyn Chateau Montelena Vineyardin yhdistetyt viininviljelijät voittivat burgundilaiset suuruudet - ja ranskalaisen tuomariston kanssa! Pariisin viinijuristina tunnettu viininmaistelu johti kiihkeisiin keskusteluihin ja valtavaan kohuun koko Yhdysvalloissa. Sillä välin Kaliforniassa viljeltiin enemmän Chardonnay-viiniköynnöksiä kuin Ranskassa. Aluksi he yrittivät jäljitellä burgundilaista tyyliä, kunnes viinintekijät päätyivät omaan tyyliinsä: kermaisiin ja täyteläisiin chardonnay-viineihin, joissa on selvä tammivivahde.

Hunter Valley 

Kuten monet muutkin rypälelajikkeet, Chardonnay saapui Australiaan jo vuonna 1832 James Busbyn matkatavaroissa. Rypäleestä tuli kuitenkin kaupallisesti menestyksekäs vasta noin vuonna 1971, kun Murray Tyrell varasti muutaman pistokkaan Penfoldin koepuutarhasta vuonna 1968 ja istutti ne Hunter Valleyhin. Kolme vuotta myöhemmin helposti lähestyttävä ja hedelmäinen Chardonnay oli menestys. Kuuman ilmaston vuoksi australialaiset viininviljelijät lisäsivät viiniin tammilastuja ja happamuutta antaakseen sille täyteläisen luonteen. Tyyli levisi, ja pian Chardonnayta alettiin viljellä kaikilla viljelyalueilla.

Etelä-Tirol

Chardonnay ei suinkaan ole uusi asia Trentino Alto-Adigessa, vaan sitä kutsuttiin pitkään vain nimellä Yellow Pinot Blanc ja se rinnastettiin periaatteessa Pinot Blanciin, jota kasvatettiin sekoitettuna ja viinitettiin yhdessä. Kourallisen pullossa kypsytettyjen kuohuviinien lisäksi se on pääasiassa raikkaita, hedelmäisiä ja yhden lajikkeen Chardonnay-viinejä, jotka ovat tyypillisiä Etelä-Tirolin korkeille paikoille.

Franciacorta

Franciacorta DOC:n kuohuviinit, jotka ovat kuohuvia ja jännittäviä jo 1960-luvulta lähtien, ovat saaneet vaikutteita samppanjasta, joten Chardonnay on mukana. Chardonnay kuuluu kuohuviinien ykkösluokkaan, olipa se sitten puhdas tai cuvée Pinot Neron ja Pinot Biancon kanssa, ja ansaitsee siten paikkansa Iseo-järven eteläpuolella sijaitsevalla noin 230 hehtaarin viljelyalalla.

Friuli-Venezia Giulia

Aivan Slovenian rajalla sijaitsevan Friuli-Venezia Giulian viininviljelyalueen viinitarhat ovat kiinni Alppien juurella. Merellisen ja alppimaisen ilmaston sekoitus sopii hyvin Chardonnay-rypäleille. Ne kehittävät hedelmäisen luonteen, jossa on trooppisten hedelmien vivahteita - eksoottinen vivahde, jota alppien yrtit korostavat.

Mendoza

Mendozaa ja yleisesti ottaen Argentiinaa ei yhdistetä ensisijaisesti valkoviiniin. Se ei kuitenkaan estänyt joitakin viininviljelijöitä kokeilemasta sitä jopa 1450 metrin korkeudessa. Sanottiin, että viinit eivät koskaan kypsyisi - tämä oli harhaluulo. Mendozan chardonnay-viinejä pidetään säännöllisesti parhaiden merentakaisten viinien joukossa. Filigraaniset, mineraaliset ja hienostuneet tulokset Malbecin linnakkeesta ovat omaa luokkaansa. Kaukana mahtavista Andeista - mutta silti hyvin korkealla - ympäröivän maaseudun aavikkoilmaston läpi virtaa Chardonnay, joka tuottaa viiniä, joka ei ehkä ole kaikkein korkealaatuisinta, mutta joka on vakiinnuttanut jalon rypälelajikkeen aseman Argentiinassa. Ja mitä korkeammalla viininviljelijät viljelevät Chardonnayta, sitä korkeampi laatu. Malbec voi väistyä - Mendozan valkoviini on nousussa. 

Chardonnay-rypäle suurennuslasin alla

Alkuperä, mutaatiot ja uudet lajikkeet

Chardonnay on Gouais Blancin ja Pinot'n risteytys.

 Klooneja on lukemattomia, ja virallisia mutaatioita on kolme.

  • Chardonnay Musqué - valkoinen rypälelajike, jonka rypäleissä on myskinen sävy.
  • Chardonnay Rosé - vaaleanpunaisen marjan mutaatio valkoisesta Chardonnaysta tai päinvastoin, rekisteröity liittovaltion kasvilajikevirastossa vuodesta 2019 lähtien.
  • Melon à Queue Rouge - Ranskan Juran alueelta peräisin oleva mutaatio, jolla on punertava varsi.

Chardonnay-rypäleen hyviä ominaisuuksia käytetään usein uusien lajikkeiden valmistuksessa. Tunnettuja uusia lajikkeita ovat 

  • Chardon
  • Chardonel
  • Charmont
  • Chasan
  • Cristina
  • Doral
  • Heranecot
  • Korai Gyöngy
  • Liliorila, Perdea
  • Perraton
  • Ravat Blanc
  • Sila
  • Sukholimansky Bely 
  • Tissier Ravat

Chardonnayta sekoitetaan Australiassa Sémillon kanssa. Cuvée on nimeltään Semchard.

Ampelografiset ominaisuudet

Chardonnay-rypäle on usein sekoitettu muihin rypälelajikkeisiin morfologisten yhtäläisyyksien vuoksi, erityisesti burgundilaisiin lajikkeisiin, mutta myös Auxerrois'hun, Pinot Blanc'hun, Tramineriin tai Aligotéen. Lajike-erojen tunnistaminen vaatii myös tarkempaa tarkastelua. Verson kärjet ovat avoimet, varren lahdelma U- tai V-muotoinen, rypäleet keskikokoisia ja tiiviitä. Täyskypsänä Chardonnayn väri eroaa selvästi, kun se muuttuu vihertävänkeltaisesta keltaiseksi tai meripihkanväriseksi. Ampelografi Victor Pulliat oli jo vuonna 1868 erottanut Chardonnayn ja Pino Blancin toisistaan, kun taas muualla Euroopassa oli vielä muutama vuosi sitten ongelmia yhtenäisen määrittelyn kanssa. 

Chardonnay-rypälelajikkeen maaperä- ja ilmastovaatimukset

Kalkkipitoiset maaperät tarjoavat erinomaiset olosuhteet Chardonnay-rypäleelle, mutta rypälelajike viihtyy lähes kaikilla maaperillä, kunhan ne ovat riittävän syviä ja niissä on riittävästi vettä. 

Lämmin ilmasto sopii Chardonnaylle hyvin, mutta myös maltillinen ilmasto, kuten Burgundissa, riittää lajikkeen täydelliseen kypsymiseen.

Alttius sairauksille

Ohuen kuorensa ja niukkojen versojensa vuoksi Chardonnay on altis marjabotrytikselle, joka johtaa rypäleen kielteisiin ominaisuuksiin. Lisäksi lajike on jonkin verran altis härmäsienen ja härmäsienen aiheuttamalle härmäsienen ja harmaahomeen aiheuttamalle homeelle sekä fyhtoplasman aiheuttamalle tartunnalle. Myös pienet marjat ja kellastuminen voivat olla ongelma. Rypäleiden marjakoi suosii Chardonnay-rypäleitä muita rypälelajikkeita enemmän.

Viiniköynnös on altis myöhäisille pakkasille varhaisen silmujen puhkeamisen puolivälissä, mutta se korjataan yleensä ennen pakkasta.

Tuotto ja sato

Chardonnay-rypäle kypsyy keskipitkästä keskipitkään. Hyvissä olosuhteissa se tuottaa keskinkertaisen korkeita ja säännöllisiä satoja. Jos sato on liian suuri, laatu kärsii, ja siksi satoa on vähennettävä.

Viininvalmistus

Tämä jalo rypälelajike vinifioidaan yleensä kuivana, mutta se soveltuu erinomaisesti myös kuohuviinien ja makeiden viinien valmistukseen. Chardonnay tarjoillaan yleensä kuivana lasissa. Kuiva viininvalmistus korostaa happamuutta ja Chardonnayn ominaispiirteitä. Kellarissa viinintekijä voi valita, suorittaako hän malolaktisen käymisen vai ei. Omenahapon muuttuminen maitohapoksi johtaa viinin kermaiseen luonteeseen. Barrique-kypsytys on harvinaista valkoviinien kohdalla, mutta se on hyvin suosittua chardonnayn kohdalla. Tämä antaa viinille puumaisen vivahteen, jossa on vaniljan ja savun aromeja. Ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä kypsytetyt viinit ovat sen sijaan hedelmäisiä ja mineraalisia.

Chardonnayta on monia eri lajikkeita, ja se sopii moneen makuun erinomaisesti.

Chardonnay VINELLOssa

Kesä on täällä, ja raikas Chardonnay-viini odottaa vain, että se voi hemmotella sinua hienolla tuoksullaan ja raikkaalla maullaan. Mikä olisikaan sopivampaa kuin ottaa valkoviinin kuningatar kotiin. VINELLOsta löydät ensiluokkaisia valkoviinejä kaikkialta maailmasta ja erityisesti hienoja Chardonnay-lajikkeita.

Osta suosikkiviinisi verkossa, koe nopea toimitus ja henkilökohtainen palvelu. Kaikkea nautintoa varten, kaikkea lasillinen Chardonnayta kädessäsi. Nauti aurinkoisista päivistä ja loistavista Chardonnay-valkoviinistä. Päivä toisensa jälkeen - viinikauppa VINELLO ja viinimaailman ehdoton tähti.

Asiat, jotka on hyvä tietää Chardonnay
Mikä on Chardonnay?
Chardonnay on valkoinen rypälelajike, jota viljellään kaikkialla maailmassa. Se on peräisin Burgundista, tarkemmin sanottuna Chardonnayn kaupungista. Rypäle katsotaan jaloksi viiniköynnöksi, ja sitä viljellään maailmanlaajuisesti yli 200 00 hehtaarilla. Näin ollen Chardonnay on maailman viljellyimpien rypälelajikkeiden joukossa viidennellä sijalla. Suurimmat viljelymaat ovat Ranska, Yhdysvallat ja Argentiina. Chardonnay-viini on kypsytyksestä riippuen hedelmäisen raikas tai kermaisen savuinen.
Miten juoda Chardonnayta?
Chardonnay-valkoviini tarjoillaan juomalämpötilassa 12-14°C.
Mikä ruoka sopii hyvin Chardonnayn kanssa?
Chardonnay sopii erinomaisesti kalan ja äyriäisten sekä paistetun lihan ja parsan kanssa. Barriikkitynnyreissä kypsytetyt valkoviinit sopivat täydellisesti runsaiden juustojen ja lampaanlihan kanssa.
Miten säilytät pullon Chardonnayta?
Terästankissa kypsytetyt yhden viinitarhan Chardonnay-valkoviinit olisi juotava 3 vuoden kuluttua sadonkorjuusta. Pidempi varastointi ei ole suositeltavaa. Laadukkaiden viinien varastointimahdollisuudet ovat puolestaan jopa 10 vuotta, ja niiden monimutkaisuus lisääntyy huomattavasti tänä aikana.Kuten useimmat viinit, pullot on säilytettävä viileässä, pimeässä ja lämpötilan kestävässä paikassa.
Kuinka kauan avattu pullo Chardonnayta säilyy?
Avattu pullo Chardonnay-valkoviiniä voidaan säilyttää jääkaapissa enintään 5 päivää, jos pullo on suljettu korkilla tai muulla sulkimella.
Milloin juoda Chardonnayta?
Hedelmäinen ja kevyt Chardonnay on täydellinen kumppani aurinkoisille päiville. Valkoviini osoittaa vahvuutensa myös kevyiden aterioiden kanssa. Mutkaton ja huomaamaton, Chardonnay on tervetullut vieras ystävien viihtyisässä yhdessäolossa parvekkeella tai terassilla.
Mitä Chardonnay on saksaksi?
Chardonnay voidaan kääntää "ohdakkeiden paikaksi" tai "paikaksi, jossa on paljon ohdakkeita".
Mikä on chardonnay-kuohuviini?
Chardonnay-rypäleestä valmistettu viini sopii erinomaisesti kuohuviinin valmistukseen. Tätä varten perusviinille tehdään lisäkäyminen, mieluiten pullossa. Chardonnayn kanssa tuotettuja kuuluisia kuohuviinejä ovat Champagne ja Franciacorta sekä lukuisat ranskalaiset Crémants-kuohuviinit.
Mikä on Chardonnay brut?
Lisäys brut on verrattavissa saksalaiseen trockeniin ja viittaa näin ollen viinin jäännössokeripitoisuuteen.
Mikä on Chardonnay-grappa?
Grappa on italialainen väkevä alkoholijuoma, jota valmistetaan tislaamalla viininvalmistuksessa syntyvää rypäleiden puristejäännöstä. Grappaan voidaan käyttää monia rypälelajikkeita, kuten Chardonnayta.
Missä Chardonnayta viljellään?
Chardonnayta viljellään kaikkialla maailmassa - onhan se Airénin jälkeen maailman eniten viljelty valkoinen rypälelajike (mutta kun uusia viinitarhoja istutetaan koko ajan, on vain ajan kysymys, milloin Chardonnay saavuttaa ykkössijan). Chardonnay on alun perin kotoisin Burgundista, ja se levisi ympäri Eurooppaa munkkien mukana. Uusien maailmojen löytämisen myötä rypälelajike levisi Amerikkaan, Afrikkaan ja Australiaan.
Onko Pinot Blanc Chardonnay?
Vaikka molemmat rypälelajikkeet ovat ulkonäöltään samankaltaisia, Chardonnay ja Pinot Blanc ovat kaksi eri rypälelajiketta.
Onko chardonnay samppanjaa?
Ei, Chardonnay on rypälelajike, jota käytetään esimerkiksi samppanjan valmistukseen. Chardonnay on tässä tapauksessa yksi harvoista sallituista rypälelajikkeista ja punaisen Pinot Noir ja Pinot Meunier -lajikkeiden ohella Champagnen tärkein valkoinen rypälelajike.
Miltä Chablis maistuu?
Chablis-viineille ovat ominaisia kukkien ja sitrushedelmien aromit. Jodin vivahteet ja voimakkaat mineraaliset vivahteet heijastavat viljelyalueen kalkkipitoisia maita. Viinitarhasta riippuen Chablis Chardonnayn runko on täyteläinen, pehmeä ja raikas.
Onko Chardonnay kuiva vai makea?
Chardonnay-viinit ovat lähes aina kuivia, muuten puolikuivia.
Miltä Chardonnay maistuu?
Chardonnay on monipuolinen rypälelajike viininviljelijöiden käsissä. Vaikka rypäle itsessään maistuu melko neutraalilta, viiniin voidaan vaikuttaa paljon kellarissa: malolaktinen käyminen, kypsytys ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä tai barrique-tynnyreissä, sakan kypsytys ovat vain muutamia esimerkkejä. Näin ollen maku- ja tyylivaihtelu on suuri. Se vaihtelee raikkaista Chardonnay-viineistä, joissa on kukkaisia ja trooppisia aromeja, kuohuviiniin ja kermaisiin, savuisiin valkoviiniin, joissa on vaniljan ja sämpylän vivahteita.
Mikä lasi Chardonnaylle?
Puisissa tynnyreissä kypsytetty Chardonnay nautitaan tyylikkäästi burgundilaisessa lasissa. Niille, jotka vain nauttivat elämästä, mikä tahansa astia kelpaa.
NACH OBEN NACH OBEN
NACH OBEN